Thursday, June 14, 2012

Dia de Santo António!!!

13. juunil on Lissabonis Püha Antonio päev, mida nimetatakse ka Sardiinide päevaks. See on omane ainult Lissabonile ja siis on kõikidel Lissaboni elanikel vaba päev. Kõva peoga tähistatakse seda aga päev enne püha.

Kuna Püha Antonio on tuntud kui kosjasobitaja pühak, siis toimub sellel päeval hulganisti pulmasid (200-300 pulma). 

Minu arvates on tegemist ühe ülivahva päevaga. Esiteks süüakse sellel päeval kindlasti sardiine, mis on Portugali üks rahvustoite. Nii siis otsustasime ka meie Brasiilia sõpradega sardiine grillida. Hommikul läksid Juta ja Laila sardiine ostma kella 10-ne ajal ja nad said ühed viimased 18 sardiini, mis turul veel alles olid.


Tule üles saamisega oli vaja natuke vaeva näha, Laila lehvitas ajalehega tuult, Juta puhkus ennast õhust tühjaks...

...Roberto üritas natuke maagiat abiks võtta...

Sardiinid me puhastasime ja siis lisasime soola, pipart, sidrunit ja oliivõli. Pärast tuli välja, et sardiinipoisse tegelikult ei puhastatagi enne ära, aga me tegime ju esimest korda...



Marina ja värske sardiiniga

Toorelt...

...ja küpsenult
Ja lõuna saigi valmis

Magustoiduks grillisime banaani ja tegime vihmakoogikesi...

Valmis on siis, kui banaanikoor on süsimust

Banaan pruuni suhkru, kaneeli ja piparmündilehega. See oli mu lemmik!!!

Bolinhos de chuva ehk vihmakoogikesed

Nüüd aga kõige põnevama osa juurde ehk kuidas tähistatakse Püha Antonio päeva Lissabonis.

Kõgepealt toimus õhtul Vabaduse avenüül suur marss, kus olid esindatud Lissaboni erinevad kvartalid, kes üritavad üksteist üle trumbata kostüümide ja muusikaga.


Alfama linnaosa esindus
Peamine on see, et sel õhtul on kõik inimesed Lissabonis tänavatel väljas: söövad sardiine, joovad õlut, tantsivad ja niisama ruttavad tänavatel ringi. See on igal aastal niiviisi. Kella kolmeks öösel on juba võimatu tänavatel liikuda, kõik inimesed on nagu kilud karbis.




Laila ja Robertoga

Vahepeal sai natuke limbot tantsitud

Bruno ja Lauraga
Lihtsalt üks väga hoos piduline
Tänavatel müüvad erinevad firmad oma boksides küll õlut, võileibu, sardiine, magusaid saiakesi ja kõike muud, samuti on avatud kõik väiksed poed, kes ostjaid ootavad, ka tavainimesed on tulnud oma maja trepile väikse grilliga, et samuti sardiine grillida ja neid müüa, mõnes kohas lähevad kaubaks ka kodutehtud koogikesed.






Fartura - maitse oli nagu meie pontsikul, mis siis kastetakse suhkru-kaneeli segusse
Traditsiooniks on basiilikutaimed, mida ka tänavatel müüakse. Traditsioon on selline, et igaüks peab selle kellelegi ostma, iseendale osta ei tohi. Ja halba õnne toob, kui lihtsalt taime nuusutada, tuleb hoopis seda käega katsuda ja siis lõhna tunnetada.

Manjerico, kaunistuseks on kunstlill ja hea soov







No comments:

Post a Comment